Τα παιδικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη

Μίκης Θεοδωράκης – 40 Τραγούδια για Παιδάκια και Παιδιά

Το 1994, για πρώτη φορά κυκλοφόρησε με την Polygram ο δίσκος (διπλό CD) με τον τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης, 40 τραγούδια για παιδάκια και παιδιά» τραγουδισμένα από την Παιδική Χορωδία & Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Η ευθύνη της ενορχήστρωσης και της διεύθυνσης χορωδίας είχε ο Δημήτρης Καρβούνης.

Όπως αναφέρει σε σημείωμά του ο συνθέτης, τα περισσότερα τραγούδια που περιλαμβάνονται στην έκδοση γράφτηκαν «μέσα στην παγωνιά της Ιστορίας – στην δοκιμασία του ’40 – στην πρώτη μου εφηβεία» και αποτελούν τις πρώτες του απόπειρες να μελοποιήσει ποιήματα και στίχους από τον Βασίλη Ρώτα και τον Κωστή Παλαμά, μέχρι τον Διονύσιο Σολωμό και την Αντιγόνη Μεταξά.

Ήταν τα πρώτα τραγούδια του μαθητή Μίκη Θεοδωράκη που γράφηκαν από το 1937 μέχρι και το 1945. Το πρώτο τραγούδι του ήταν το αρ.10 «το καραβάκι» που έγραψε στην Πάτρα σε ηλικία 12 ετών.

Στη συλλογή των 40 τραγουδιών υπάρχουν και μεταγενέστερες συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, που ταιριάζουν με τα παιδικά τραγούδια και αποδίδονται εξαιρετικά από την Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου της Λάρισας.

Ο Δημήτρης Καρβούνης παρουσίασε αυτό το έργο στο Διεθνές Συνέδριο Μίκης Θεοδωράκης το 2005 στα Χανιά και έδωσε περισσότερες εξηγήσεις.

Η εισήγησή του υπάρχει εδώ για όποιον αναζητεί περισσότερες πληροφορίες:
https://mikisguide.gr/diethnes-synedrio-mikis-theodorakis/dimitris-karvounis

< Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο >